10/03/2021

Άρθρο στην εφημερίδα Political: “Παραμένουμε Ευρώπη και στο ζήτημα του εμβολίου.”

Την ώρα που άλλα κράτη – μέλη της Ένωσης παραβιάζουν την κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμού, που ακολουθεί πιστά η Ευρώπη και η Κομισιόν, η χώρα μας αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πόσο πιστή παραμένει στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, περί αλληλεγγύης και κοινής ευρωπαϊκής στάσης, απέναντι σε κάθε πρόβλημα.

Η κοινή προμήθεια εμβολίων είναι – και θα πρέπει να συνεχίσει να είναι – ευρωπαϊκή υπόθεση, ενώ ο χρόνος παραδόσεων των εμβολίων, θα πρέπει να είναι ίδιος για όλες τις χώρες μέλη. Εξάλλου, αισιόδοξη φάνηκε η πρόεδρος της Κομισιόν, η κα. Φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει δηλώσει πως μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, θα έχει εμβολιασθεί το 70% των Ευρωπαίων πολιτών.

Βέβαια, η κριτική που ασκείται στην ΕΕ – και την ασκούμε εύλογα και εμείς, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού μας έργου – για αύξηση των ρυθμών παραλαβής των εμβολίων, είναι καλοπροαίρετη και ορθή. Όμως, η εποικοδομητική κριτική από την απόρριψη, απέχει παρασάγγας.

Η κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμού είναι αναγκαίο να υπάρχει, καθώς αποτελεί μια ασπίδα απέναντι στον κίνδυνο της  ευρω-ανθρωποφαγίας και του ανταγωνισμού, μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών-μελών. Η πρόσβαση σε ένα αξιόπιστο και φθηνό εμβόλιο, είναι δικαίωμα κάθε Ευρωπαίου πολίτη. Η προσπάθεια, λοιπόν, παράκαμψης της κοινής συμφωνίας και η ατομικιστική και εγωιστική προσέγγιση του ζητήματος, διχάζει παρά ενώνει την Ευρώπη.

Η απόφαση του Προέδρου Όρμπαν να κάνει το κινέζικο εμβόλιο – το οποίο δεν έχει καν λάβει ευρωπαϊκή έγκριση από τον ΕΜΑ – και να παραγγείλει, μεταξύ άλλων, και δόσεις ρωσικού εμβολίου, το αίτημα της Πολωνίας στην Κίνα για αποστολή εμβολίων, η παραλαβή ρωσικού εμβολίου από τη Σλοβακία και η ανυποψίαστη πρωτοβουλία της Αυστρίας και της Δανίας να συνεργαστούν με το Ισραήλ, στα πλαίσια της καταπολέμησης του Covid 19, δεν προάγει το πνεύμα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ενότητας. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκαθαρίσει ότι κάθε χώρα που παρακάμπτει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και εγκρίνει με δική της ευθύνη κάθε εμβόλιο, αναλαμβάνει και την ευθύνη των πράξεων της, απέναντι στην υγεία των πολιτών της.

Εμείς από την πλευρά μας, παραμένουμε Ευρώπη. Συνεχίζουμε να ασκούμε εποικοδομητική κριτική και ρεαλιστικές προτάσεις, για την καταπολέμηση της πανδημίας, όπως το κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού που ήταν προσωπική πρωτοβουλία του Κ. Μητσοτάκη και πλέον, έχει υπερψηφισθεί. Είναι προσωπικό στοίχημα όλων, να πετύχει η Ευρώπη στο ζήτημα των εμβολίων και για να γίνει αυτό πράξη, πρέπει όλες οι χώρες – μέλη να στηρίξουν απαρέγκλιτα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Political στις 10/3/2021.