Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Ακούγοντας τους Υπουργούς και τους βουλευτές της συμπολίτευσης στις τοποθετήσεις τους περί του προϋπολογισμού του 2018, καθίσταται σαφές ότι υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις της πραγματικότητας.Εσείς εξακολουθείτε να λέτε ωμά ψέματα. Απτόητοι και χωρίς αιδώ πλάθετε και λανσάρετε μια εικονική πραγματικότητα. Την υπερασπίζεστε σε σημείο παραλογισμού.

Απομονώνετε τα στοιχεία που θέλετε (για παράδειγμα την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων) και απλά αρνείστε ότι δε σας αρέσει (για παράδειγμα τους πλειστηριασμούς).

Ο τίτλος του προϋπολογισμού για την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου είναι: «όλα καλά.» Όμως η πραγματικότητα που ζουν τα Ελληνικά νοικοκυριά δίνει το δικό της τίτλο και είναι: «κάθε φέτος και χειρότερα».

Αλλά επειδή με περίσσια αλαζονεία επιμένετε να πανηγυρίζετε και να πλάθετε το δικό σας “ψευτό-success story” σας καταθέτω τη δική μου πολιτική αξιολόγηση σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2018.

Για τον προϋπολογισμό του 2018 σας δίνω πολιτική αξιολόγηση: ΑΑΑ Μάλιστα, είπα ΑΑΑ, μην απορείτε. Είναι το υψηλότερο που υπάρχει! ΑΑΑ Γιατί ο προϋπολογισμός που καταθέσατε, αποδεικνύει ότι είστε: Ανίκανοι, Ανάλγητοι και Αδίστακτοι.

Είστε ανίκανοι να συμμαζέψετε τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Σημειώνεται μια εντυπωσιακή «τρύπα» στα φετινά έσοδα: Τρία δις ευρώ (2,95) λιγότερα καθαρά έσοδα στον Τακτικό Προϋπολογισμό από το στόχο του Μεσοπρόθεσμου και ενάμισι δις ευρώ (1,55) λιγότερα έσοδα από άμεσους φόρους σε σχέση με το 2016.

Είστε ανίκανοι να φέρετε ανάπτυξη στον τόπο. Την ώρα που όλες οι προηγμένες χώρες αναπτύσσονται ταχύτερα από ότι προβλεπόταν, η Ελλάδα μένει τραγικά πίσω (ΔΝΤ, Οκτώβριος 2017). Προβλέπατε ανάπτυξη 2,7% για το 2017. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά 1,4%. Δηλαδή περίπου στα μισά.

Είστε ανίκανοι να φέρετε επενδύσεις. Η χώρα έχει υποστεί αποεπένδυση. Το 2017 οι επενδύσεις βυθίστηκαν στο 5,1% από 9,1% που προβλέπατε. Δηλαδή και πάλι περίπου στα μισά του στόχου (44%) σε χαμηλό εικοσαετίας.

Είστε ανίκανοι να στηρίξετε την επιχειρηματικότητα Επιχειρήσεις / Ελεύθεροι Επαγγελματίες.

77.357 επιχειρήσεις έχουν κλείσει τα τελευταία δυόμισι χρόνια (στοιχεία Διαγραφών ΓΕΜΗ). Από όσες επέζησαν, μόλις 4,2% προγραμματίζει κάποια επένδυση για το τρέχον εξάμηνο. (Δείκτες Οικονομικού Κλίματος / τελευταίο Δελτίο της ΓΣΕΒΕΕ / Αύγουστος 2017).

Είστε ανίκανοι να στηρίξετε τους ελεύθερους επαγγελματίες. 111.212 ελεύθεροι επαγγελματίες έκλεισαν τα βιβλία τους σε λιγότερο από ενάμισι χρόνο. Τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών μειώθηκαν κατά 900 εκατ. ευρώ το 2017. Μόνο απ’ το τέλος επιτηδεύματος όσων έκλεισαν τα βιβλία τους, το Δημόσιο έχασε 73 εκατ. ευρώ.

Είστε ανίκανοι να αποκαταστήσετε τη ρευστότητα στην αγορά.

Είστε ανίκανοι να λύσετε το θέμα των κόκκινων δανείων που έχουν κάνει παγκόσμιο ρεκόρ.

Είστε ανίκανοι να καταπολεμήσετε την ανεργία. Η αλήθεια είναι ότι μειώνεται η πλήρης απασχόληση και αυξάνονται ραγδαία οι ελαστικές μορφές της. Το 2017, 6 στις 10 προσλήψεις είναι μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Η γενιά των 360 ευρώ, είναι η γενιά των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Είστε ικανοί μόνο για να βάζετε φόρους. Επιβάλατε 27 φόρους σε 2 χρόνια. Η Ελλάδα σημείωσε την θλιβερή πρωτιά σε αύξηση φόρων μεταξύ των 35 μελών του ΟΟΣΑ για το 2016 (+2,2% ως ποσοστό του ΑΕΠ).

Είστε ανίκανοι και λέτε πάλι ψέματα.

Αλλά αυτό είναι το ένα «Α».

Δεν είστε μόνο ανίκανοι. Είστε και Ανάλγητοι. Δεν σας ενδιαφέρει ποιος θα πληρώσει τη νύφη για την ανικανότητά σας. Και την πληρώνουν οι πιο αδύναμοι.

Δε σας ενδιαφέρει ότι μειώνετε το ΕΚΑΣ κατά 234 εκατ ευρώ.
Δε σας ενδιαφέρει ότι μειώνετε κατά 50% το επίδομα θέρμανσης (58 εκατ. ευρώ).
Δε σας ενδιαφέρει ότι καταργείτε την απαλλαγή ιατρικών δαπανών (121 εκ. ευρώ).
Δε σας ενδιαφέρει ότι μειώνετε κατά 350 εκατ. ευρώ στην ιατροφαρμακευτική δαπάνη.
Δε σας ενδιαφέρει ότι μειώνετε τον κοινωνικό προϋπολογισμό κατά 1,6 δις ευρώ.
Δε σας ενδιαφέρει ότι καταργείτε όλα τα επιδόματα στους δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.
Δε σας ενδιαφέρει ότι καταργείτε τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.
Δε σας ενδιαφέρει ότι καταργείτε τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών
Δε σας ενδιαφέρει ότι περικόπτετε τις συντάξεις χηρείας.

Είστε ανάλγητοι και λέτε πάλι ψέματα. Γιατί σας ενδιαφέρει μόνο να μείνετε στις καρέκλες σας.
Αυτό είναι το δεύτερο «Α».

Αλλά δεν είστε μόνο ανίκανοι και ανάλγητοι.
Είστε και Αδίστακτοι.

Πάνω απ’όλα είστε αδίστακτοι.
Δε διστάσατε να επιτρέψετε την πώληση δανείων σε funds.
Δε διστάσατε να άρετε την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Δε διστάσατε να επιτρέψετε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ακινήτων σε περισσότερους από 180.000 φορολογουμένους από τις αρχές του 2017. Σε καθημερινή βάση τον Οκτώβριο γίνονταν περίπου 1.000 κατασχέσεις από τα δικαστικά τμήματα των εφοριών σε όσους χρωστούσαν στο ελληνικό Δημόσιο ποσά άνω των 500 ευρώ.

Είστε ανίκανοι, ανάλγητοι και αδίστακτοι. Δε διστάζετε σε τίποτα και λέτε πάλι ψέματα
Διστάζετε μόνο στο λέτε αλήθεια. Αλλά η αλήθεια επιμένει.

Ας μην την βλέπετε εσείς. Την βλέπει ο κόσμος.  Και όταν έρθει η ώρα, θα σας τη δείξει και εσάς.

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, καταθέτω στα πρακτικά την απόφαση ΕΦΚΑ που χορηγεί προσωρινή σύνταξη χηρείας στην φίλη μου Αλεξάνδρα, μητέρα δύο παιδιών, χήρα του φίλου μου Σπύρου που είχε συμπληρώσει 33 έτη ασφάλισης ύψους ΕΥΡΩ 199,78

Γιατί δεν είστε μόνο ανίκανοι, ανάλγητοι και αδίστακτοι. Είστε και αναίσχυντοι.