11/06/2021

Άρθρο στο ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ : «Η ιστορία δικαίωσε τη ΝΔ για τη στάση και τις επιλογές της, στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών μέσων το 2017»

Η παραπλανητική και λαϊκιστική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζεται μόνο στα κρίσιμα θέματα, όπως είναι η διαχείριση της πανδημίας ή τα εργασιακά, αλλά επεκτείνεται σχεδόν σε όλα τα ζητήματα, μέχρι και στο ζήτημα της  ενίσχυσης των οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα.

Ως υπεύθυνη του τομέα Ψηφιακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας το 2017, ήμουν εισηγήτρια, εκ μέρους της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της ΝΔ, για το νομοσχέδιο, το οποίο εισήγαγε για ψήφιση στη Βουλή ο πρώην Υπουργός, κ. Νίκος Παππάς, σχετικά με το ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου και τον Περιφερειακό Τύπο, μέσα στο οποίο εμπεριέχονταν και οι διατάξεις για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών μέσων.

Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε, επί της αρχής, το παραπάνω νομοσχέδιο, διότι αφενός αποτελούσε τη συνέχεια της προσπάθειας του κ. Παππά να χειραγωγήσει την ενημέρωση και να ελέγξει τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τα ΜΜΕ και αφετέρου το νομοσχέδιο έβριθε φωτογραφικών διατάξεων, που έπλητταν τα περιφερειακά ΜΜΕ.

Όσον αφορά στο ξεχωριστό κεφάλαιο του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά μέσα, η Νέα Δημοκρατία το υπερψήφισε επί της αρχής, ενώ δήλωσε παρούσα σε επιμέρους διατάξεις του, διότι συμφωνούσαμε μεν με τον σκοπό και το πνεύμα των διατάξεων, είχαμε δε επιφυλάξεις, ως προς τον τρόπο υλοποίησης και τους ανθρώπους που θα το έθεταν σε εφαρμογή.

Συγκεκριμένα, η τοποθέτησή μου ως εισηγήτρια του νομοσχεδίου, το 2017, ήταν η εξής: «Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, σχετικά με το Κεφάλαιο Δ΄, στηρίζει, προφανώς, τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγών. Καταλαβαίνουμε τα οφέλη για τη χώρα από αυτό. Όμως, ο κ. Παππάς παρέα με τον κ. Κρέτσο, κοροϊδεύουν τους παραγωγούς, με τη γνωστή μέθοδο «λεφτά υπάρχουν»». Τα πρακτικά της Βουλής υπάρχουν αναρτημένα στη διαδικτυακή σελίδα της Βουλής, καθώς επίσης υπάρχει και το σχετικό βίντεο.

Το 2020 η Νέα Δημοκρατία, ως Κυβέρνηση πλέον, έφερε προς ψήφιση στη Βουλή νόμο για την επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης των οπτικοακουστικών έργων, προκειμένου να ενισχύσει, εν τοις πράγμασι και όχι στα λόγια, τα οπτικοακουστικά μέσα, αυξάνοντας το cash rebate, κατεβάζοντας τα όρια υπαγωγής και υιοθετώντας ρυθμίσεις που κάνουν την όλη διαδικασία λειτουργική.

Πράγματι, ήταν μια καλή ιδέα η ενίσχυση των οπτικοακουστικών μέσων και γι’ αυτό υπερψηφίσαμε το 2017, επί της αρχής, τις εν λόγω διατάξεις. Εκτός όμως από την ιδέα, μεγαλύτερη σημασία έχει, πάντοτε, η εφαρμογή της στην πράξη. Αυτό έγινε από την κυβέρνηση της ΝΔ, όταν το 2020 διορθώσαμε τις στρεβλώσεις που υπήρχαν και για τις οποίες, αφού είχαμε εντοπίσει και αναλύσει, είχαμε επιφυλαχτεί το 2017.

Πράγματι, δεν εμπιστευόμασταν τον κύριο Παππά και την ομάδα του και όπως πλέον διαφαίνεται, η ιστορία θα μας δικαιώσει.

Δημοσιεύθηκε στο topontiki.gr στις 11/6/2021