12/02/2021

Κοινή ερώτηση προς την ΕΕ σχετικά με τις μειώσεις στον εφοδιασμό της ΕΕ με εμβόλια κατά της COVID-19

Σύμφωνα με τη συμφωνία που σύναψε με την ΕΕ τον Αύγουστο του 2020, η AstraZeneca ανέλαβε να παραδώσει περίπου 80 εκατομμύρια δόσεις στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Τον Ιανουάριο του 2021 η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι, λόγω προβλημάτων στην παραγωγή και επακόλουθων περιορισμών στον εφοδιασμό, ο αριθμός των αρχικών δόσεων για τα κράτη μέλη της ΕΕ θα είναι μειωμένος.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, η AstraZeneca μπορεί να έχει μειώσει τον εφοδιασμό που προορίζονταν για τις χώρες της ΕΕ προκειμένου να πωλήσει δόσεις ακριβότερα σε άλλες χώρες.

Ταυτόχρονα, η Pfizer ανακοίνωσε στις 15 Ιανουαρίου ότι μειώνει προσωρινά τις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ αναβαθμίζει τις εγκαταστάσεις παραγωγής. Ως εκ τούτου, οι εμβολιασμοί σε ορισμένα μέρη της ΕΕ καθυστερούν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, διακόπτονται εντελώς.

1. Ποια μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της νομικής δράσης, εάν χρειαστεί, προτίθεται να λάβει η Επιτροπή, για να μάθει πόσες ακριβώς δόσεις παράχθηκαν από την AstraZeneca και σε ποιους παραδόθηκαν;

2. Ομοίως, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να διασφαλίσει ότι θα τηρήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες τις συμβατικές υποχρεώσεις τους έναντι της ΕΕ όσον αφορά τον αριθμό των εμβολίων που παραδίδονται, καθώς και για να διασφαλίσει την πλήρη δημοσίευση των συμβάσεων;

Ολόκληρη η ερώτηση εδώ.

Δείτε την απάντηση της κ. Κυριακίδου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδώ.