Η στρατηγική της Ε.Ε. για την ενιαία ευρωπαϊκή ψηφιακή αγορά και ο ρόλος της χώρας μας και των Περιφερειών σε αυτή, εξετάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, η ευρωβουλευτής του ΕΚΛ και της ΝΔ και εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, παρουσία του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, με κεντρική ομιλήτρια την Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Ε.Ε. Μαρίγια Γκάμπριελ και με θέμα : «Ψηφιακή Οικονομία: Επιταχυντής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη».

Η βουλευτής Β ‘ Αθήνας και τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, ‘Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν την προστασία δεδομένων και την ουδετερότητα του διαδικτύου καθώς και σε σε παραμέτρους που συνδέονται με την ανάπτυξη της ψηφιακής εποχής, μεταξύ αυτών οι ευκαιρίες, οι προκλήσεις και οι συζητήσεις για το «μεταρρυθμιστικό πακέτο» στην Ε.Ε. σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, τις ψηφιακές πρωτοβουλίες, κ.ά..

«Η Ελλάδα είναι δυστυχώς απούσα από αυτούς τους διαλόγους σε επίπεδο κυβερνητικής εκπροσώπησης από το αρμόδιο υπουργείο» είπε η κ. Ασημακοπούλου και ανέφερε ως παράδειγμα τον κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο. «Από τις εικοσιοκτώ χώρες – που το GDPR έπρεπε εφαρμόζεται στις χώρες αυτές στις 25 Μαΐου – οι δώδεκα το έχουν κάνει, έχουν φτιάξει εφαρμοστικούς νόμους, οι οκτώ λένε ότι κοντεύουν και εμείς βεβαίως, ανήκουμε στην κατηγορία των χωρών που ακόμη – ενώ υπήρχε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 5 Μαρτίου – δεν έχουμε κάνει τίποτε» είπε η κ. Ασημακοπούλου.

» Η ψηφιακή στρατηγική δεν έχει εφαρμοστεί σε σχεδόν κανένα βαθμό» υποστήριξε η κ. Ασημακοπούλου. Χαρακτήρισε «ευχολόγιο» τα πενήντα δύο έργα που έχει παρουσιάσει ο υπουργός, λέγοντας ότι «δεν έχουν, καν, τα περισσότερα, εξασφαλισμένη πηγή χρηματοδότησης», έκανε κριτική και για τα «τέσσερα εμβληματικά έργα» που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα (αναφέροντας δύο, το ηλεκτρονικό σύστημα για το ποδόσφαιρο και για το barcode στις εφημερίδες) και πρόσθεσε: «Σωστό είναι να γίνουν αυτά τα έργα, το θέμα είναι, εάν θα είναι η πρώτη προτεραιότητα στην ψηφιακή πολιτική στη χώρα».