28/10/2021

Συνέντευξή στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του TeamFM102: “Η Ελλάδα ζητά λύσεις στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας.”

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM 102 «Πρώτη Γραμμή».

«Η Ευρώπη είναι χωρισμένη σε δύο μπλοκ για το θέμα της ενεργειακής κρίσης. Η ενεργειακή αυτή κρίση και αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος οφείλονται σε διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης λόγω της επαναφοράς της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς δραστηριότητας μετά από τα αλλεπάλληλα lockdown. Οφείλεται επίσης σε γεωπολιτικά παιχνίδια για την προμήθεια του φυσικού αερίου. Οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος. Οφείλεται στο τρόπο με τον οποίον τα δικαιώματα για τις εκπομπές αερίων ρύπων πραγματεύονται στην δευτερογενή αγορά. Όλο αυτό λοιπόν έχει δημιουργήσει αυτές τις πληθωριστικές πιέσεις και η Ευρώπη είναι χωρισμένη σε δύο block. Οι Βόρειοι και οι Βαλτικές χώρες οι οποίοι λένε ότι κρίση είναι, θα περάσει. Ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα μετά τον covid και πρέπει να κάνουμε υπομονή. Ότι δεν χρειάζονται δομικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Η άλλη κατηγορία στην οποία κατά βάση ηγείται η Ισπανία με τις νότιες χώρες, την Γαλλία, την οποία υποστηρίζουμε και εμείς λέει ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ότι οι καταναλωτές υποφέρουν από τις υψηλές τιμές και ότι θα πρέπει κάτι να κάνουμε για να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη λίγο πιο διαχρονικά για να μην έχουμε αυτό το πρόβλημα ή τουλάχιστον για μας τις χώρες που έχουμε επηρεαστεί πολύ από αυτό, να μπορούμε όπως λέει η Ισπανία να φύγουμε από τον τρόπο με τον οποίο τιμολογείται το ηλεκτρικό ρεύμα ώστε να μπορούμε να το τιμολογήσουμε μόνοι μας και άρα φθηνότερα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει και πάλι μία πρόταση να δημιουργήσουμε κοινά αποθέματα φυσικού αερίου ευρωπαϊκά ώστε όταν ανεβαίνει η τιμή του φυσικού αερίου να μην επηρεάζεται η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τόσο πολύ. Όπως κάναμε σαν Ευρώπη με την παραγγελία εμβολίων, μασκών και λοιπά για να έχουμε καλύτερες τιμές για όλους τους πολίτες, έτσι να γίνει κάτι αντίστοιχο και στον τομέα του φυσικού αερίου.

Σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει εγκρίνει κάποια μέτρα για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος με ευρωπαϊκά κονδύλια επιπροσθέτως με τα εθνικά κονδύλια που και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ανακοινώσει για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση».

Όλη η συνέντευξη εδώ.