Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας αποτελεί εθνικό στοίχημα επιβίωσης

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Νίκος Παππάς, «πανηγύρισε» άλλη μια φορά από το βήμα της Βουλής με αφορμή την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το έργο της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων στο Δημόσιο. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι την ίδια στιγμή με τροπολογία παρέτεινε για τρίτη φορά την καταληκτική ημερομηνία του έργου που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2017! 

Πρόσφατα σε επίσημη επίσκεψή του στην Αίγυπτο αλλά και σε συνάντηση στην Αθήνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν παρουσίασε την Ελλάδα ως πρότυπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ψηφιακή γεωργία. Βέβαια το έργο δεν το έχει καν προκηρύξει στον απόηχο της γραπτής καταγγελίας του αγροτικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι  η διακήρυξή του έργου είναι: «φωτογραφική σε σημείο που μπορούν και οι ελάχιστα καταρτισμένοι  να το καταλαβαίνουν».

Τα λεγόμενα «εμβληματικά» ψηφιακά έργα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για τα οποία κομπάζουν δημόσια ο Πρωθυπουργός και ο κ. Παππάς, είναι έργα, τα οποία λόγω διαχειριστικής ανεπάρκειας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής χρηματοδοτούνται από Εθνικούς πόρους και όχι από διαθέσιμα Κοινοτικά κονδύλια. Οι διαγωνισμοί διεξάγονται εν μέσω καταγγελιών από την αγορά για φωτογραφικές προδιαγραφές και έχουν γίνει διαχειριστικό μπαλάκι του πινγκ πονγκ μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του Υπουργείου που συστάθηκε με κεντρικό στόχο να τα διαχειρίζεται!

Το ίδιο το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής παραδέχεται την αποτυχία του στην πρόσφατη «Αναφορά λειτουργικής προόδου εθνικής ψηφιακής στρατηγικής 2016-2021 – Περίοδος Ιανουαρίου 2017 – Ιουνίου 2018» που δημοσιεύτηκε πρόσφατα με την υπογραφή του κ. Παππά.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή την σύσταση του Υπουργείο με υπερκομματική διάθεση. Όμως η εν λόγω έκθεση αποδεικνύει περίτρανα, ότι εδώ και δυο χρόνια η δριμεία κριτική, που ασκούμε στο Υπουργείο για την τεράστια ολιγωρία που επιδεικνύει στην έγκριση έργων πληροφορικής είναι απολύτως δικαιολογημένη. Τα μόνα σημαντικά έργα που υλοποιούνται είναι έργα-γέφυρες που αποτελούν συνέχεια από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, ενώ τα περισσότερα έργα βρίσκονται σε στάδιο πρότασης η σε επίπεδο τεχνικού δελτίου.

Συνοψίζω λέγοντας ότι, ο αποτελεσματικός σχεδιασμός και η επιτυχημένη υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής απαιτεί την εκπλήρωση 3 προϋποθέσεων.

Πολιτική βούληση, γνώση και εμπειρία και διαχειριστικές ικανότητες. Και εν τέλει όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα.

Με αυτό το κριτήριο, είναι προφανές ότι η ιδεοληψία και η ανικανότητα της σημερινής Κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου έχει οδηγήσει σε παταγώδη αποτυχία.

Όπως δείχνουν όλοι οι διεθνείς δείκτες και με δεδομένες τις ταχύτητες που δρομολογούνται οι εξελίξεις στην ψηφιακή εποχή διεθνώς και τις συνθήκες έντονης ανταγωνιστικότητας μεταξύ των εθνικών οικονομιών που επιφέρει η 4η βιομηχανική επανάσταση, η Ελλάδα αντί να καλύπτει ψηφιακό έδαφος, υποχωρεί διαρκώς.

Στο 12ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας συζητάμε για το πώς η Ελλάδα θα κάνει το ψηφιακό άλμα για να κερδίσει το μέλλον. Και αυτό δεν συνιστά ένα σύνθημα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας είναι μονόδρομος για την επιτυχή μετάβαση της πατρίδας μας στη νέα οικονομία. Με ένα παραγωγικό μοντέλο που θα παράγει υπεραξίες και θα εδράζεται στην εξωστρέφεια και την καινοτομία. Και για αυτό το λόγο αποτελεί εθνικό στοίχημα επιβίωσης.