Βάζουν φρένο στις άδειες οδήγησης

Βάζουν φρένο στις άδειες οδήγησης

13 Απριλίου 2019


Άρθρο μου στον "Ελεύθερο Τύπο"

Εδώ και 7 μήνες, 100 χιλιάδες πολίτες δεν μπορούν να υποβληθούν σε εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης, πολλοί εκ των οποίων χρειάζονται άμεσα την άδεια προκειμένου να εργαστούν ως οδηγοί, 5 χιλιάδες εκπαιδευτές οδήγησης βρίσκονται σε ανεργία παρά τη θέλησή τους και όσοι βρίσκονται στην ηλικία των 74 ετών και άνω δεν μπορούν «να πιάσουν τιμόνι», γιατί θα πρέπει να επανυποβληθούν σε πρακτική εξέταση και όχι μόνο ιατρική εξέταση.

Και όλα αυτά γιατί; Λόγω της ιδεοληψίας και της ανικανότητας της Κυβέρνησης. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με πρόσχημα, ότι κόπτεται για τη διαφάνεια στο σύστημα εξέτασης για την απόκτηση άδειας οδήγησης εισηγήθηκε ένα νομοσχέδιο, το οποίο αντί να λύσει προβλήματα, ενέτεινε τα ήδη υπάρχοντα.

Αφού λοιπόν το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών άφησε απλήρωτους τους εξεταστές από τον Μάιο του 2018 και από τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους οι υπάλληλοι εξεταστές απείχαν από το έργο των εξετάσεων με αποτέλεσμα να μην γίνονται εξετάσεις, τον Μάρτιο του 2019 ψηφίστηκε από την πλειοψηφία νομοσχέδιο, το οποίο όμως είναι ανεφάρμοστο. Απαιτεί ο εκπαιδευτής κατά τη διάρκεια της εξέτασης να βρίσκεται εκτός του οχήματός του, γεγονός το οποίο είναι παράλογο, καθώς ο εκπαιδευτής πρέπει να βρίσκεται εντός του οχήματος προκειμένου, πρώτον να εξασφαλίζει την ασφάλεια του εξεταζόμενου, του εξεταστή και των χρηστών των οδών, και δεύτερον να διασφαλίζει την ακεραιότητα της περιουσίας του. Δεδομένου ότι εντός κάθε οχήματος θα υπάρχει οπτικοακουστικό σύστημα το οποίο θα καταγράφει, τι γίνεται εντός και εκτός του οχήματος, στερείται ερείσματος το επιχείρημα, ότι η απουσία του εκπαιδευτή λειτουργεί για λόγους διαφάνειας.
Επίσης ο νόμος προβλέπει τη δημιουργία μιας ειδικής ασφαλιστικής κάλυψης για την ημέρα της εξέτασης. Όμως οι ασφαλιστικές εταιρείες υποστηρίζουν, ότι το συγκεκριμένο ασφαλιστικό προϊόν, όπως περιγράφεται στο νόμο, δεν μπορούν να το προσφέρουν στους πελάτες τους και ότι είναι μια μη υλοποιήσιμη πρόταση.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αντί να βρει λύση προκειμένου να καταστεί λειτουργικό ένα σύστημα εξέτασης των υποψηφίων οδηγών, το οποίο θα κάνει χρήση των σύγχρονων ψηφιακών μέσων μαζί με τη φυσική παρουσία του εκπαιδευτή, όπως γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αμεροληψία, οδηγείται σε κυνήγι μαγισσών με αποτέλεσμα να έχει παραλύσει ο κλάδος των εκπαιδευτών οδήγησης και οι πολίτες να μην μπορούν να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης.

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό ούτε σε αυτόν τον τομέα. Το ζητούμενο είναι να ακολουθήσουμε τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και με ζήλο και πραγματικό ενδιαφέρον να βρούμε λύσεις οι οποίες είναι και εφαρμόσιμες και λειτουργικές.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ" του Σαβ. 13/4/2019